Дистанционно президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир

...
Дистанционно президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир
Коментари Харесай

Путин и Ердоган откриха АЕЦ по телефона. Обявиха сътрудничество

Дистанционно президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин " участваха " на церемонията за зареждането на нуклеарно гориво в първата турска атомна електроцентрала АЕЦ " Аккую ". И оповестиха топли връзки.

АЕЦ „ Аккую “ е най-голямото взаимно инвестиране на Турция и Русия, заяви през днешния ден Ердоган на церемонията за зареждането на нуклеарно гориво в първата турска атомна електроцентрала АЕЦ " Аккую ", предават турските медии. Ердоган и Путин участваха в церемонията посредством видеовръзка, предава Българска телеграфна агенция.

Всичките четири реактора на АЕЦ „ Аккую “ ще стартират работа до 2028 година, сподели турският водач. Той благодари от свое име и от името на турския народ на Русия за построяването на АЕЦ " Аккую ".

Руският президент на собствен ред сподели, че Русия ще продължи да обезпечава на Турция енергийни запаси, най-много газ. Той заяви, че доставките на съветски газ в трети страни ще се правят посредством съглашения след построяването в Турция на газов хъб. 

Путин посочи, че с регистрирането на АЕЦ " Аккую "  като нуклеарен обект Турция " влиза в клуба на развитите страни ". Той сподели още, че с Ердоган са се споразумели да задълбочат икономическото и комерсиалното съдействие, както и съдействието в областта на селското стопанство. Руският държавен глава поздрави участниците в церемонията " с новия, важен стадий в реализацията на един от най-големите взаимни планове в историята на руско-турските връзки - построяването на първата атомна електроцентрала в Турция ". 

Това е водещ план, той носи както взаимни стопански изгоди, по този начин и безспорно способства за укрепването на многостранното партньорство сред нашите две страни, което се основава на правилата на добросъседството, взаимното почитание към ползите на другата страна и зачитането на нейните ползи, съобщи Путин. 

Той означи, че точно това е разискал с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на " обстоен телефонен диалог ", който завърши преди началото на церемонията.

Сътрудничество

Путин съобщи още, че се е договорил с Ердоган за развиване на двустранните връзки, измежду които най-много задълбочаване на съдействието в региона на стопанската система и търговията. Освен съдействието в областта на мирното потребление на атомна сила ние обсъдихме и други настоящи въпроси на развиването на целия комплекс от руско-турски връзки, акцентира Путин.

Най-важното е, че се договорихме за по-нататъшно задълбочаване на съдействието в региона на стопанската система и търговията, за стимулиране на прогресивното повишаване на двустранния стокообмен, който в края на 2022 година надвиши 62 милиарда $, както и за поощряване на двустранните вложения и за подкрепяне на представителите на бизнеса на двете страни, които да навлязат на пазарите на другата страна, сподели съветският водач.

Руският президент заяви, че е разискал с турския си сътрудник и усилването на връзките в региона на туризма сред двете страни.

Интересът към по-нататъшното развиване на туристическия продан бе емфатичен и от двете страни. Както знаете, турските курорти са доста известни измежду нашите жители, като през предходната година повече от 5 млн. руснаци посетиха Турция. Разбира се, значимо е да се основат удобни условия за пътешестване сред двете страни и в този подтекст се договорихме да увеличим размера на двустранните въздушни пътувания, съобщи Путин.

Руската федерация скоро ще достави огромна пратка строителни материали на Турция за възобновяване след земетресенията на 6 февруари, съобщи още Путин на церемонията по доставка на гориво в атомната електроцентрала.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР